ساختار لوله مانیسمان به نحوی است که بدون داشتن هرگونه درزی دارای بدنه ای یک دست است و هیچ نوع جوش کاری بر روی آن اجرا نشده است. در میان لوله های موجود در بازار، لوله های بدون درز اهمیت وکاربرد بسیاری دارند. این نوع از لوله ها به دلیل روش ساخت منحصر به فرد و استحکام بالا در صنایع حساس کاربرد دارند. مشخصات فنی لوله مانیسمان باعث افزایش قیمت این لوله نسبت به سایر لوله ها شده است.

مشخصات فنی لوله مانیسمان

لوله مانیسمان یا لوله بدون درز، طی فرایند قالب بندی به صورت شمش های فولادی تولید می شود. برای ساخت لوله مانیسمان از استانداردهای مختلفی استفاده می شود که به عنوان نمونه می توان به استاندار ASTMبه شماره A106 و A53 و استاندارد نفت و گاز API 5L اشاره کرد.

از لحاظ مشخصات فنی لوله مانیسمان می توان این لوله را براساس اندازه و ضخامت ومطابق با دستورالعمل ها و استانداردهای خاص دسته بندی کرد. افزایش ضخامت لوله مانیسمان به میزان فشار سیال بستگی دارد به این صورت که هرچه میزان فشار سیال بیشتر باشد ضخامت لوله هم بیشتر خواهد شد. در ادامه به مراحل تولید لوله مانیسمان خواهیم پرداخت.

 برای تولید لوله مانیسمان ابتدا شمش های فولادی را برش زده شده را داخل کوره های قوسی با استفاده از گرمای حاصل از سوخت گاز به مرحله سرخ شدن می رسانند. سپس سطح شمش ها را توسط دستگاهی به نام الانگیتور گرد می کنند وشمش گرد شده را به وسیله لخ پرس سوراخ می کنند.

 در مرحله بعد، سمبه ای به طول ۱۲ متر را با سرعت بالا به داخل شمش فولادی شلیک کرده و پس از تاب گیری و صاف کردن شمش، سمبه را از داخل لوله جدا می کنند. پس ازآن ضمن گرد کردن لوله آن را به اندازه های گوناگون تا ۲۴ متر تحت کشش قرار می دهند. اکنون نویت به خنک سازی لوله ها می رسد که طی فرایندی خاص انجام می گیرد. پس از خنک سازی، لوله ها طبق سفارش مشتری برش می خورند و در مرحله بعد، لوله های تولیدی بوسیله کامپیوتر تست می شوند تا لوله های معیوب از بقیه جدا شوند. در پایان لوله ها به اشکال شش ضلعی با تسمه بسته بندی شده وآماده بارگیری می شوند.

 استانداردهای لوله مانیسمان

 لوله های مانیسمان به دلیل کاربرد در صنایع مختلف با استانداردهای مختلفی نیز ارائه می شوند که مشتریان به منظور انتخاب لوله های مانیسمان لازم است به استانداردهای لازم توجه کنند. در ادامه به برخی از مهمترین استانداردهای لوله مانیسمان اشاره می کنیم.

  • استاندارد ASTM

این استاندارد نسبت به سایر استانداردها عمومیت بیشتری دارد و بخش ها و کاربردهای مختلفی را پوشش می دهد.  استاندارد ASTM  در بازار ایران  بیشتر شامل موارد زیر می شود:

استاندارد ASTM A106 که برای لوله های مانیسمان با ترکیب آلیاژی کربن استیل با سرویس های دما بالا استفاده می شود.

استاندارد ASTM A53 برای لوله های فولادی درزدار ولوله گالوانیزه گرم از سایز ۱/۸ اینچ تا ۲۶ اینچ استفاده می شود.

استاندارد ASTM A105 برای فلنج های جوشی ، شیرآلات فولادی و …کاربرد دارد.

استاندراد ASTM A234 برای اتصالات مانیسمان

استاندراد ASTM A216 برای شیرآلات فولادی به روش ریخته گری

  • استاندارد ASME شامل موارد زیر:

  ASME B36.10 که ابعاد و وزن استانداردهای لوله مانیسمان کربن استیل را برای دما و فشارهای بالا و پایین تعیین می کند.

 ASME B36.19  که  ابعاد و وزن استاندارد لوله مانیسمان استنلس استیل را برای کاربردهای دما پایین و بالا تعیین می کند.

  • استاندارد API

این استاندارد معمولا در صنایع نفت و گاز استفاده می شود و با استانداردهای  S/SA 106 , S/SA 53 مشابه است.

  • استاندارد ANSI

این استاندارد به عنوان یک موسسه اعتبار دهنده، استانداردهای توسعه یافته توسط سازمان های مختلف مانند استانداردهای ASTM و ASME را در سراسر جهان تایید می کند.

  • استاندارد DIN

براساس این استاندارد، برای کلیه صاحبان صنایع، تولید کنندگان، مشتریان و موسسات تحقیقاتی این امکان فراهم است تا استاندارد مورد نظرخود را پیشنهاد دهند تا در صورت تأیید توسط کمیته استاندارد DIN یا کمیته های دیگر پیش برده می شود.

از جمله استانداردهای DIN می توان به استاندارد DIN 2448 اشاره کرد که ابعاد و وزن استاندارد مشخصی را برای لوله های فولادی بدون درز تعیین می کند.

 کاربردهای لوله مانیسمان

لوله مانیسمان، برای نصب در شرایط ویژه نظیر فشارهای عملیاتی بالا طراحی شده اند. از جمله مهم ترین کاربردهای لوله مانیسمان می توان به این موارد اشاره کرد:

۱-لوله های مانیسمان خطوط فشار قوی

۲-لوله های مانیسمان استیل ویژه خطوط تولید صنایع غذایی و دارویی

۳-لوله های مانیسمان برای خطوط هیدرولیک

۴-لوله های مانیسمان ویژه خطوط نفت و گاز

جهت مشاوره و اطلاع از محصولات با آبسـار تجهیز آیریک در تماس باشید

03136519810 03136519813