لوله اسپیرال از جوش دادن ورقه های نوار فولادی با خط جوش مارپیچ شکل در دمای معمولی اتمسفر ساخته شده است. در فرآیند جوش دادن نوار فولادی به گونه ای عمل می شود که درز جوش در یک خط مارپیچ قرار‌گیرد. لوله اسپیرال برای تهویه مطبوع و انتقال مواد و آب استفاده می شود. از این محصولات می‌توان در ساختمان‌های مسکونی یا تجاری استفاده کرد.

 لوله اسپیرال معمولاً از فولاد گالوانیزه و در مواردی هم ازآلومینیوم ، فایبرگلاس یا کامپوزیت سیمی و پلاستیک انعطاف پذیرساخته می‌شود. استاندارد طول لوله اسپیرال ۲۰ فوت تنظیم شده که برای قرار گرفتن در کامیون مناسب است. روش اتصال لوله های اسپیرال بسته به نوع کارایی و عملکرد مورد نیاز، از اتصال لغزشی (لوله کشویی) تا اتصال فلنج به فلنج متفاوت است.

لوله اسپیرال گالوانیزه و کاربرد آن

امروزه به دلیل رشد فزاینده صنعت تولید سیستم ها ودستگاه های تهویه مطبوع به خصوص سیستم های مورد نیاز در فشار بالا، استقبال مصرف کنندگان از لوله اسپیرال نسبت به سایر محصولات پیشرفت بیشتری داشته است. از مهمترین موارد مصرف لوله های اسپیرال در صنعت تهویه می توان به استفاده در سیستم های تهویه مطبوع رو یا زیر زمین در فشار و درجه حرارت بالا اشاره کرد. لوله اسپیرال همچنین برای تخلیه بخار از اگزاست فن ها و انتقال برخی مواد مانند غلات، دانه ها و غیره در صنایع مختلف استفاده می شود.

لوله اسپیرال به دلیل دارا بودن مزایایی مانند استحکام وکارایی بالا و زیبایی ظاهری مورد استقبال طراحان و مهندسان صنایع مختلف به خصوص صنعت تهویه بوده است. یکی از مزایایی که باعث مقبولیت و محبوبیت روز افزون لوله اسپیرال نسبت به کانال چهارگوش شده است می توان به تولید صدای بسیار کم، کاهش میزان افت فشار و در نتیجه انتقال و توزیع مناسب هوا در سیستم های توزیع هوا و کانال کشی های داخلی و خارجی اشاره کرد.

این کانال انتقال هوا از تنوع سایزی بسیار بالایی برخوردار است و به همین علت می توان از آن در بسیاری از کاربری ها و شرایط گوناگون استفاده نمود. در واقع تنوع سایزی موجب شده است تا بتوان از لوله اسپیرال  در فضاهایی با متراژ پایین مانند خانه های مسکونی، مغازه ها، سرویس های بهداشتی، کافه و رستوران ها و… همچنین در متراز های بالا در فضاهایی نظیر کارخانه ها، هتل ها، پاساژها، فرودگاه ها و… مورد استفاده قرار می گیرد.

از دیگر کاربردهای لوله اسپیرال گالوانیزه می توان به استفاده از آن به عنوان ابزار انتقال هوا و عنصر تزئیناتی روکار یا اکسپوز در مکان های کوچکی مانند رستوران ها وکافه ها اشاره کرد.

در ساختار لوله اسپیرال بنا به نوع پروژه از ورق های گالوانیزه با ضخامت های ۰.۱، ۰.۶ و ۱ میلیمتر استفاده شده است که آن را در برابر ورود انواع فشار، ضربه، ساییدگی، نفوذ و ورود حشرات، تابش مستقیم نور خورشید، رطوبت، حرارت بالا، گرما، سرما، برف و باران، باد و… مقاوم کرده است. از سوی دیگر ورقه گالوانیزه مانند یک عایق لوله اسپیرال را در برابر بسیاری از عوامل شیمیایی ، نفتی، اسیدی ، گازی و… حفظ می کند.

لوله اسپیرال فولادی و کاربرد آن

لوله های اسپیرال فولادی در سایزهای ۸ الی ۱۲۰ اینچ تولید می شود. این نوع لوله ها که در شاخه های ۶ الی ۱۲ متری عرضه می شوند با ضخامت های مشخص، بیشتر در صنایع آبرسانی و گازرسانی کاربرد دارند. برخی از انواع لوله های اسپیرال فولادی در هنگام فرایند تولید دچار نشتی و یا خرابی می شوند که از این لوله ها به عنوان محافظ یا پایه های سازه های مختلف استفاده می شود. مقاومت و استحکام لوله اسپیرال فولادی در برابر سیالات ورودی و فشاری که این مواد به دیواره لوله وارد می کند بستگی به نوع جوش و روشی دارد که ورقه های فولادی را به هم جوش می دهد.

روش فرم دهي اسپيرال

یکی از روش های استاندارد تولید لوله در جهان تولید لوله به روش اسپیرال است. در روش اسپیرال، ورق ضمن گذشتن از غلتک هایی با درز حلزونی به شکل لوله در می آید. برخلاف روش درز مستقیم که کل قالب های خط تولید تعویض می شوند در روش اسپیرال با تغییر زاویۀ تغذیه، لوله با قطرهای مختلف تولید می شود. به همین دلیل در این روش، لوله با قطرهای مختلف با هزینۀ کمتری نسبت به درز مستقیم تولید می شوند.

استانداردهای بین المللی لوله فولادی اسپیرال

امروزه تولید اکثر خطوط لوله در جهان تابع دستورالعمل انستیتویAPI آمریکا است که از جمله مهمترین دستورالعمل های این سازمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- دستورالعمل API Spec 5L که برای لوله های درزجوش مستقیم و بدون درز تولیدشده از فولادهای نوع A و B کاربرد دارد.

۲-دستور العمل   api Spec 51X که برای لوله های درزجوش مستقیم و بدون درز از جنس فولادهای X42 تا X70 استفاده می شود.

 ۳-دستورالعمل API Spec 5LU برای لوله های بدون درز و درزدار از جنس فولادهای U80 و U100 به کار می رود.

۴-دستورالعمل API Spec 5LS که در مورد لوله های اسپیرال (درز جوش مارپیچی) از جنس فولادهای A، B ، X42 و X70 استفاده می شود.

علاوه بر این استانداردهای بین المللی دیگری مانند  BS،  AFNOR، JIS  ، DIN و … نیز وجود دارد که برای کنترل کیفی خطوط لوله اسپیرال مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال استاندارد DIN کشور آلمان برای موارد زیر به کار می رود:

DIN 17172 & 2470 برای خط لوله انتقال نفت و گاز

DIN 1626 & 1628 برای لوله های حرارتی

DIN 1626 & 2460 برای خطوط لوله انتقال آب

DIN 17120 برای لوله های ساختمانی

DIN 30670 برای پوشش پلی اتیلن

قیمت لوله اسپیرال

قیمت لوله اسپیرال بستگی به مشخصات و ویژگی‌هایی مانند نوع، سایز، حالت، استاندارد، محل بارگیری و تحویل دارد.

با توجه به شیوه تولید لوله اسپیرال و استفاده از تکنولوژی روز و دوخت مارپیچی ورق های گالوانیزه با ضخامت های گوناگون می توان گفت لوله های اسپیرال با استحکام بیشتر و قیمت بسیار ارازن تر و مقرون به صرفه تر از سایر محصولات این صنعت ارائه می شوند.

به طور کلی لوله های اسپیرال نسبت به سایر انواع لوله ها قیمت های مناسب تری دارندگر چه با توجه به نوسانات بازار، قیمت نهایی لوله های اسپیرال هم پر نوسان است.

جهت مشاوره و اطلاع از محصولات با آبسـار تجهیز آیریک در تماس باشید

03136519810 03136519813